15 Nisan 2020 Çarşamba günü “zoom” üzerinden yaptığımız toplantıda onur konuğu konuşmacımız Nöro Sağlık Beyin Araştırmaları Uygulama Merkezinin kurucusu Uzm. Dr. Kerem Dündar “Korona ve Beyin“ konusunda konuşma yaptı.
Kerem bey konuşmasının başında, bir bilginin insan bedenine, zihnine zarar vermemesi için bilgi edinmekten önce, insanın bilgi ile ne yapabileceğini öğrenmesi gerektiğini, pek çok insan için bu kadar sağlık bilgisinin başlı başına kaygı verici olabileceğini, ifade etti. Şu anda, dünyadaki herkes ile, aynı ruh halini paylaştığımızı, bu ruh halinin belirsizlik olduğunu ve belirsizlik karşısında insanoğlunun kaygılandığından söz etti. Hastalık riskiyle sevdiklerimize sarılamadığımızı, aile birliğinden, sosyal birliğimizden mahrum kaldığımız için paniğimizi gideremediğimizi ve haberlerin tekrar tekrar bu olayı hatırlatmasından dolayı, beynimiz bir şeylere alışabilecek kadar stabil bir durum yaratamadığı için panik problemi yaşadığımızı söyledi. Paniği korkuya çevirmeden mücadelede önemli olanın, hastalıkla ilgili dünyada kimsenin bilmediği bilgileri öğrenmeye çalışmak yerine, bilgi almak için Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı gibi temel iletişim kanallarını seçerek bu kanalların talimatları doğrultusunda yaşamı düzenleyerek bir rutin oluşturmak ve özellikle farklı mecralardaki yanlış bilgilerle kafa karıştırmamak gerektiğini belirtti. Bugünün sadeleşme günü olduğunu ekledi. Panik yapmadan uygulamamız gereken kurallardan (hijyen, evde kalma, maske takma, sosyal mesafe) söz etti. Bu dönemin kriz anı değil, savaş anı olduğunu ve savaşta her şeyin ertelendiğinden bahsetti. Bu tür durumlarda, beyin fonksiyonlarının zayıfladığına ve endişenin arttığına değindi. Kerem Dündar, bu süreçte psikolojik sermayeyi korumada, temelde aşağıdaki dört maddenin önemli olduğunu açıkladı:
1- Güven: Karşılıklı güvenin olması ve kendine güven
2- Kapsayıcı olmak: Farklılıklarla savaşmaktan vazgeçmek, hesaplaşma gününün olmaması gerektiği
3- Birlik olmak: Herkesin etki ve yetki alanında bir şeyler yapması
4- İyimserlik: Az zararla atlatmak için, insanın kendisine yapabileceği en iyi şeyin olması
Yine bu süreçte, liderlerin ne yapması gerektiği sorusuna, çalışanlarının ve müşterilerinin güvenlerini kaybetmemeleri gerektiğini, kaynakların etkin kullanılması gerektiğini ve durumsallığın önemli olduğunu vurguladı. Kaçak oynayan, cimrilik yapan, bencillik yapan ve fırsatçılık yapanların sürecin sonunda kaybedeceğini belirtti. Kısaca, yöneticiler için yapılması gerekenleri ise; elinden geleni yapmak, müşfik olmak ve akıl akıla vermek olarak özetledi.
Sayın Prof. Uzm. Dr. Kerem Dündar’a verdikleri değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.